Валериу Георгита, ръководител на румънския национален координационен комитет за ваксинация срещу COVID-19

...
Валериу Георгита, ръководител на румънския национален координационен комитет за ваксинация срещу COVID-19
Коментари Харесай

Румъния достигна близо 50% ваксинация поне с една доза

Валериу Георгита, началник на румънския народен координационен комитет за ваксинация срещу COVID-19 (CNCAV), сподели в сряда, че почти 50% от пълнолетното население на Румъния е имунизирано с най-малко една доза, оповестява " Агепрес ".

" Към днешна дата процентът на имунизиране измежду пълнолетното население с най-малко една доза е 49,4 %. Наближаваме половината с най-малко една доза. В рамките на допустимото население, на възраст над 12 години, сега процентът на имунизиране е 47 %, до момента в който в границите на общото население на Румъния от 19,3 милиона поданици, съгласно INS (Националния статистически институт), възлиза на 41,3 % ".

Най-много са имунизираните хора на възраст сред 40 и 70 години - над 52%.

" Коефициентът на имунизация при хората над 80-годишна възраст към момента е непълен. Той се прави оценка на към 26 %. Ако обаче погледнем разбора на смъртните случаи при тази пандемия в Румъния, над 85 % от умрелите са над 60 години възраст, междинната възраст на умрелите, за жалост, е 71. Бих желал да отбележа, че уязвимите хора, хората с хронични болести или възрастните хора трябва да бъдат предпазени допустимо най-скоро посредством имунизация, защото тя понижава риска от съществено протичане ".

До вторник са приложени повече от 2 046 000 бустер дози от ваксина против COVID-19, а точно към 45 % от отговарящите на изискванията са получили тази доза ваксина. Той сподели, че съвсем половината от тези, които са получили бустер доза, са хора, считани за уязвими, а останалите са хора от медицинския, обществения или други значими или сериозни браншове, както и от популацията като цяло.

До момента Румъния е получила 28 650 000 дози от началото на акцията за имунизация, от които са приложени почти 16 000 000 дози и има почти 4,7 милиона дози от четирите типа ваксини в запасите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР